Selecteer een pagina

Administratie eigen zaak

Hoe voer je een goeie administratie voor je eigen zaak.

Iedereen die een eigen zaak heeft moet verplicht een administratie voeren. Alleen als u  1.345 euro of minder btw per jaar betaald, en u een natuurlijk persoon bent (eenmanszaak) of een combinatie van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een maatschap of vof). Dan kunt u een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. U doet dan geen btw-aangifte meer en u mag dan geen btw meer factureren.

In alle overige gevallen bent u dus verplicht om, zoals de belastingdienst dat aangeeft, een “degelijke administratie” te voeren waaruit duidelijk naar voren komt wat de btw-bedragen zijn, en waar die btw-bedragen uit voortgekomen zijn.

Dat betekent dat u dus in ieder geval een correcte facturenadministratie moet hebben. Wat er verplicht allemaal op een factuur moet staan kunt u hier nakijken.  

Hoe u de administratie doet dat maakt de fiscus niet zo veel uit, als het maar goed te controleren is.  U moet uw administratie minimaal 7 jaar bewaren, handelt u in onroerend goed dan is die periode 10 jaar.

Een goeie administratie heeft voor u als ondernemer ook zijn goeie kanten, zeker als u hiervoor een goed boekhoudsysteem gebruikt.

Reactie verzenden