Selecteer een pagina

Usenet | Nieuwsgroepen | Downloaden

Wat is Usenet en hoe download je?

 

Usenet is een  ‘nieuwsgroep’ en één van de oudste computer netwerk communicatie systemen (al vanaf 1980) die nog steeds actueel in gebruik is. Wereldwijd staan er duizenden servers die uitsluitend voor Usenet worden gebruikt, waar gebruikers data kunnen uploaden ,en welke dan gesynchroniseerd wordt met Usenet servers over de hele wereld.

Bekijk de uitleg van Usenet op wikipedia

Downloaden via Usenet, hoe werkt dat?

In eerste instantie is Usenet ontstaan als een discussie platform die je kunt vergelijken met de forums van tegenwoordig. Later is het mogelijk geworden om ook bestanden uit te wisselen. Tegenwoordig lijkt Usenet vooral populair bij gebruikers van data die foto’s, video’s, software, muziek, boeken en andere content downloaden.

In de afgelopen jaren is de downloadsnelheid en retentie (dit is hoe lang een bestand op Usenet blijft staan) van Usenet data enorm toegenomen. Wat begon met een paar dagen retentie, is nu bij Extreme Usenet boven de 1500 dagen en het neemt nog constant toe.

Meestal kun je er ook voor kiezen om via een beveiligde (SSL encryptie) verbinding  te gebruiken. Daardoor weet niemand anders wat jij op Usenet uploadt of downloadt, ook niet je eigen Internet Service Provider. Best handig en een goed alternatief voor VPN.

Toen Usenet in populariteit steeg als download platform, werd het bestandsformaat NZB ontwikkeld om het downloaden te vergemakkelijken. Hierdoor sprongen zogenaamde NZB websites als paddenstoelen de grond uit, waar je een gecategoriseerd overzicht van bestanden kan vinden en via NZB downloaden.

Extreme Usenet

Hoe download ik content vanaf Usenet?

Het is simpeler dan je denkt!

Allereerst heb je Spotnet nodig dit is de makkelijkste manier om allerlei soorten content te downloaden. Spotnet is een alles-in-1 programma dat de meeste handelingen automatiseert, iets wat veel gebruikers fijn vinden.

Je kunt hier Spotnet downloaden.

Wanneer je Spotnet hebt gedownload en geïnstalleerd, moet je de gegevens van Xtreme usenet invullen en daarna ben je klaar om met Spotnet te kunnen downloaden.

Spots binnenhalen kan met een permanente gratis nieuwsgroepen server uren duren. Je zal ook merken dat het downloaden traag gaat en je alleen de meest recente spots kunt downloaden (lage retentie).

Maar betaalde Usenet diensten hoeven niet duur te zijn. In tegendeel, over het algemeen zijn ze vrij goedkoop. Je kunt al voor een paar tientjes een jaar lang vooruit.

Kijk maar eens hier wat de kosten zijn bij

Extreme Usenet

 

Is downloaden illegaal?

Auteursrecht en downloaden:

Wanneer je van Usenet downloadt, upload je niets, in tegenstelling tot peer 2 peer netwerken zoals BitTorrent. Het uploaden (aanbieden) van auteursrecht beschermde werken is illegaal volgens de Nederlandse wetgeving en raden wij ten zeerste af.

De voordelen van Usenet zijn dan ook duidelijk. Je kunt er legaal, snel, veilig, en anoniem (256-bit encryptie) mee downloaden. Voor een relatief klein bedrag kun je onbeperkt met je maximale internet snelheid van Usenet downloaden.

In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moest invoeren op materiaal waar copyright op berust. Uiteraard is Usenet een legale dienst net zoals dat je internet provider is. Het is jou verantwoordelijkheid wat je downloadt/uploadt.

: Extreme Usenet

 

Reactie verzenden